< link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" > Kumru Kimya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Ürünler - Plastik Hammaddelerin Teknik Özellikleri
   
KUMRU KİMYA

SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

                                    

Ana amacı müşteri memnuniyeti olan Kumru Kimya, 1972 yılından bu yana plastik ve termoplastik hammaddelerinin ticaretini yapmak üzere kurulmuştur. Bu doğrultuda tüm dünyadaki özellikle Avrupa, Uzakdoğu ve Asya’daki en önemli petrokimya üreticileriyle ticaret
yapmaktadır.
Kumru Kimya temel olarak Üre formaldehit, melamin formaldehit ve fenol formaldehit (bakalit) baskı tozları, glazing powder (lamalit) Polietilen (PE), Polipropilen (PP),Polivinilklorür (PVC), Polistiren (PS) ve ABS hammaddelerinin dış ticaretini yapmaktadır.

 

Plastik Hammaddelerin Teknik Özellikleri

Plastik hammaddeler, kimyasal yapıları itibari ile birbirlerinden farklı oldukları gibi, kimyasal yapılarına bağlı olarak birbirlerinden oldukça farklı performans özelliklerine sahiptirler. Yüzlerce değişik plastik hammadde arasından, üretilecek nihai üründe aranan özellikler ile üretim sırasında kullanılacak olan doğru plastik hammaddenin eşleştirilmesi, başlıca başına bir uzmanlık alanı olarak değerlendirilebilir. Üretimin başarılı olmasının ilk adımı nihai üründe aranacak özellikleri sağlayabilen en ekonomik hammaddenin belirlenmesi şeklinde özetlenebilir. Bu amaçla, plastik hammaddelerin mekanik (mechanical), elektriksel (electrical), kimyasal (chemical) ve termal (thermal) özelliklerini belirten değişik ölçümlerin ve bu ölçümlerin sonuçlarının ne anlama geldiğinin bilinmesi doğru hammadde seçimi için elzemdir.



Aşağıdaki listede plastik hammadde spesifikasyonlarında sıklıkla karşılaşılan ölçümlerin ne anlama geldiğini özetleyen yazımızı plastik hammadde seçimi yaparken dikkate almanızı tavsiye ederiz.


1. Elektriksel Özellikler (Electrical Properties)



Dielektrik dayanım (Deielctrical strenght): Plastik hammaddenin bozulmadan dayanabildiği voltajı ifade eder. Plastik hammaddenin elektrik yalıktanlığı seviyesini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Dielektrik dayanım ne kadar yüksek ise hammaddenin yalıtkanlık özelliği o kadar iyidir. Dielektrik dayanım plastik hammaddeden üretilmiş ürünün kalınlığı ile değişkenlik gösterir.



Ark rezistansı (Arc resistance): Plastik hammaddenin yüzeyinde elektriği iletken bir yolun ne kadar kolay bir şekilde oluştuğunu ölçer. Bu özellik basılmış parçanın kalınlığından bağımsızdır. Ark rezistansı ne kadar yüksek ise hammaddenin eletrik yalıtkanlığı o kadar yüksektir.



Yayma faktörü (Dissipation factor): Plastik hammaddenin içinden geçen elektrik akımı nedeniyle ürettiği termal enerjiyi ne kadar etrafına sıcaklık olarak yaydığını ifade eder. Yayma faktörünün görece olarak düşük olması hammaddenin ısınmadan elektriğe dayandığını ifade eder.


2. Mekanik Özellikler (Mechanical Properties)



Gerilme direnci (Tensile strength): Plastik hammaddenin kırılmadan önce ne kadar bir baskıyı esneyerek kaldırabileceğini gösterir. Genellikle Gerilme direnci yüksek olan bir hammaddeden elde edilen ürün elastiktir.



Bükülme direnci (Flexural strength): Plastik hammaddenin esnemeden önce ne kadar bir baskıyı deforme olmadan kaldırabildiğini gösterir. Bükülme direnci yüksek olan hammaddelerin genel olarak gerilme direnci düşüktür. Bu hammaddeler baskıyı deforme olmadan kaldırabilir ancak esneme oranları düşük olduğu için daha kırılgandırlar. Estetik kaygıların ön planda olduğu uygulamarda önemlidir.



Darbe direnci (Impact strength): Plastik hammaddenin ani bir darbeye gelen dayanımını ölçer. Bu özellik plastik hammaddenin kendine gelen darbeyi ne kadar eşit bir şekilde dağıtabildiği ile alakalıdır. Darbe direnci özellikle çarpma, düşürme riskinin yüksek olduğu nihai ürünlerde önemlidir.


3. Termal Özellikler (Thermal Properties)



Sıcaklık Bozulma derecesi (Heat distortion temperature): Plastik hammaddenin hangi sıcaklık derecesine kadar mekanik özelliklerinde bir değişiklik olmadan yapısını koruduğunu belirtir. Belirtilen sıcaklıktan daha yüksek sıcaklıklarda plastik hammaddenin özelliklerinde değişiklikler gerçekleşir. Yüksek sıcaklık ile temas eden plastik ürünlerde önemlidir.



Yanabilirlik (Flammability): Plastik hammaddenin yangın gibi durumlarda tutuşma özelliğini belirler. UL94 standardına göre V2 en düşük yanmaya dayanıklılık, V1 orta derece yanmaya dayanıklılık, V0 ise üst düzey yanmaya dayanıklılığı belirtir. Özellikle elektrik akımının geçtiği ve yangın başlangıcına sebep olabilecek parçalarda güvenlik açısından çok önemlidir.


4. Fiziksel Özellikler (Physical Properties)



Nem emme kapasitesi (Water absorption degree): Plastik hammaddenin belli bir sıcaklıkta belli bir süre boyunca bekletilmesiyle havadaki nemi ne oranda içine aldığını gösterir. Bu özellik bütün plastik hammaddeler için çok önemlidir. Eğer plastik hammadde higroskopik (nemi içinde tutan) plastik ise, bu hammaddenin içindeki nem işlenmeden önce yok edilmelidir. Aksi halde hammaddenin işlenmesi sırasında büyük zorluklar ortaya çıkar.


5. Kimyasal özellikler (Chemical properties)



UV ışını emme kapasitesi (UV light absorption): Plastik hammaddelerin UV ışınlarını emme kapasitesi birbirlerinden farklıdır. Genel olarak plastik hammaddelerinin UV ışınlarını yansıtması tercih edilir. UV ışınlarını emen plastikler zamanla termal bozulmaya uğrayarak şekilsel bozukluklar gösterir ve kimyasal yapıları bozulduğundan daha kırılgan hale gelir.



Alkalinlere ve asitlere dayanım (Resistance to alkalines and acids): Plastik hammaddeler kullanım alanlarına göre alkalinler ve asitler ile temas halinde olabilirler. Örnek olarak deterjanlar alkalin yapıya sahip ürünlerdir ve bazı plastik hammaddelerin yapılarına büyük zarar verirler. Bu yüzden başka maddeler ile temas halinde olacak olan plastiklerin bu yönden incelenmesi önemlidir.


6. İşleme özellikleri (Processing properties)



Erime akışkanlığı indeksi (Melt flow index): Plastik hammaddenin belirli bir sıcaklık ve basınç altında belirli bir mesafeyi ne kadar sürede akarak kat ettiğini gösterir. Kısaca plastik hammaddenin viskozitesini gösteren bir özelliktir. Erime akışkanlığı indeksi yüksek olan hammaddeler karışık kalıplarda akışkan yapılarından dolayı daha iyi sonuçlar verir. Çok girintili çıkıntılı kalıplarda düşük erime akışkanlıklı hammaddelerin kalıbı tam olarak dolduramama sorunu ortaya çıkabilir. Bu özellik termoset plastiklerde aranmaz. Çünkü termoset plastiklerin farklı sıcaklıklarda erime akışkanlık indeksleri değişkenlik gösterir.


Tel : (0212) 292 23 48 - 292 23 49  Fax : (0212) 292 50 27              ENGLISH      SITEMAP